Mals, sappig en boordevol smaak – dit is hét recept voor een indrukwekkend, maar eenvoudig steakgerecht.
600–800 g bavette steak (liefst van grasgevoerd Black Angus)
Zout en versgemalen peper
Voor de marinade:
3 el olijfolie
2 el sojasaus
1 el rodewijnazijn
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 tl grove mosterd
1 tl honing
Snufje chilivlokken (optioneel)
1 bosje verse peterselie, fijngehakt
1 bosje koriander (of extra peterselie), fijngehakt
1 kleine rode ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, geperst
½ rode peper, fijngehakt (optioneel)
3 el rodewijnazijn
6 el olijfolie
Zout & peper naar smaak
Sap van ½ limoen
1. Marineer de bavette
Meng alle marinade-ingrediënten in een kom. Leg de bavette in een afsluitbare zak of schaal, giet de marinade erover en laat minstens 2 uur (liefst een nachtje) marineren in de koelkast.
2. Maak de chimichurri
Meng alle ingrediënten in een kommetje. Proef en breng op smaak met zout, peper en eventueel extra limoensap. Laat minstens 30 minuten staan voor het serveren – dan komen de smaken mooi samen.
3. Grill de steak
Haal de bavette een halfuur voor bereiding uit de koelkast. Dep droog met keukenpapier. Grill op een hete barbecue of grillpan ongeveer 3–4 minuten per kant voor medium-rare, afhankelijk van de dikte. Laat daarna 5–10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
4. Snijden & serveren
Snijd de bavette dwars op de draad in dunne plakjes. Serveer met een royale lepel chimichurri en eventueel wat geroosterde groenten of knapperig brood.
Bavette is bij uitstek geschikt voor shared dining of als centerpiece tijdens een barbecue. Ook heerlijk in wraps, op een salade of als luxe broodje met wat rucola en chimichurri.
Bavette gerecht