Ingrediënten:
-
1 lamsschouder (Polderlam)
-
1 eetlepel plantaardige olie
-
100g vloeibare honing
-
6 teentjes knoflook, fijngehakt
-
40g verse gember, geraspt
-
Schil en sap van 1 citroen, plus sap van 1 extra citroen
-
Schil en sap van 2 sinaasappels
-
2 eetlepels Ras el Hanout kruidenmix
-
500g kleine ui, gepeld en gehalveerd
-
150g rozijnen
-
750ml lams- of kippenbouillon
-
1½ eetlepel donkere sojasaus
-
1 eetlepel tomatenpuree
-
500g gekookte (parel)couscous of rijst
-
1-2 theelepels maïzena gemengd met 2 eetlepels koud water
-
1 milde rode chilipeper, in dunne ringen gesneden (optioneel)
-
Handje basilicum en/of munt
-
60g geroosterde amandelen, gehakt en gemengd met zout en Ras el Hanout
-
Rozenblaadjes voor garnering (optioneel)
Bereidingswijze:
-
Verwarm de oven voor op 220°C (200°C hetelucht). Wrijf de lamsschouder in met zout en olie en zet in een braadslee. Rooster 35 minuten, tot het goudbruin is. Verlaag de temperatuur naar 160°C (140°C hetelucht).
-
Meng in een kom de honing, knoflook, gember, citroen- en sinaasappelsap, en Ras el Hanout.
-
Haal het lamsvlees uit de oven en zet op een bord. Strooi de uien en rozijnen in de braadslee, voeg de resterende sinaasappelsap en Ras el Hanout toe. Roer goed door.
-
Leg de lamsschouder terug in het midden van de braadslee en bestrijk met drie kwart van het honingmengsel. Dek af met folie en braad 3½ uur.
-
Verhit ondertussen de bouillon, sojasaus en tomatenpuree in een pan, breng aan de kook en laat inkoken tot de helft.
-
Verwijder de folie en controleer of het lamsvlees zacht is. Haal het vlees uit de braadslee en meng de gare rijst of couscous door de uien en sappen in de braadslee. Zet het vlees terug op de rijst of couscous en bestrijk met het resterende honingmengsel. Zet 10 minuten terug in de oven.
-
Breng de ingekookte bouillon aan de kook en voeg het maïzena-mengsel toe. Kook 15 seconden door tot de saus dikker wordt. Breng op smaak met zout, Ras el Hanout en citroensap.
-
Serveer de lamsschouder met de saus, gegarneerd met citrusrasp, chili (optioneel), kruiden, amandelen en eventueel rozenblaadjes.
Smakelijk eten!