Altijd de beste kwaliteit vlees
Vandaag besteld, volgende werkdag in huis
Nog 95,00 nodig voor GRATIS verzending

WAGYU

Nice to Meat en Wagyu

Nice to Meat was de eerste Wagyu importeur in Europa. In 1998 kwam het eerste Wagyu vlees vanuit de US naar Nederland. Vanuit Japan mocht toen nog niet worden geïmporteerd. Toen de wetgeving veranderde was Nice to Meat het eerste bedrijf dat Wagyu vanuit Japan kon importeren. Dat was in 2014.

Wat is Wagyu?

Een klasse apart

Wagyu is een Japans zwart runderras dat één van de meest smaakvolle soorten rundvlees levert. Wagyu-vlees is prijzig, maar toch is dit exclusieve Japanse rundvlees steeds vaker op Nederlandse menukaarten terug te vinden. Het botermalse vlees smaakt fantastisch en is razend populair.

Japan heeft het exporteren van Wagyu runderen lange tijd verboden. Inmiddels is Wagyu-vlees uit Japan ook in Europa te koop, maar meestal komt het van fokkerijen buiten Japan. Zo kent ook Nederland enkele speciale Wagyu-farms.

Hoe smaakt Wagyu vlees?

Wagyu vlees is enorm geliefd vanwege alle vetadertjes die door de verschillende lagen van het vlees lopen. Ofwel: het intramusculair vet tussen het spierweefsel. En vet geeft smaak. Een smaakbeleving die niet te vergelijken is met welk ander vlees dan ook. Hoe meer en hoe fijner deze vetadertjes zijn, hoe beter de kwaliteit is. De marmering van het Wagyu vlees heeft een smeltpunt rond 32 graden, zodat de smaak op kamertemperatuur al vrijkomt. Het vlees heeft een geheel eigen karakter: het ‘Wagyu-aroma’. Dat is vol van smaak en fruitig zoet.

Matsusaka, het duurste vlees ter wereld

Een mythische reputatie

Het duurste wereld is op dit moment Matsusaka Wagyu. Dit vlees is afkomstig van ‘virgin cows’ waar nog niet mee is gefokt. In Japan heeft Matsusaka Wagyu een bijna mythische reputatie. Vanwege de excellente smaak en reputatie. Tot voor kort was export niet mogelijk. Nu is het mondjesmaat te vinden in Europa.

Er zijn maar een paar boerenbedrijven waar de Masusaka runderen (stressvrij) opgroeien. Deze zijn gelegen in de ‘gouden driehoek’ tussen de steden Osaka, Tokyo en Kyoto. Bijzonder is dat de dieren een paar maanden langer leven dan andere Wagyu runderen. Het intramusculaire vet vermeerdert waardoor het vlees boterzacht wordt. Bijna als zalm zeggen de kenners.

In de webshop is Matsusaka nog niet verkrijgbaar. We verwachten dat het binnenkort wel in speciaal hiervoor geselecteerde restaurants verkrijgbaar is. We houden je op de hoogte!

Maak kennis met de smaak van Wagyu

Beleef de ultieme smaak

Wie kennis wil maken met Wagyu raden we aan om te beginnen met de Niku Tori spiesen. Dit is A5 Wagyu, dus de hoogste gradatie, en het zijn kleine porties van 30 gram per spies.

Deze spies zijn ideaal als voor- of tussengerecht met een gunstige prijs. Japans Wagyu is zeer verzadigend vlees; men eet gemiddeld eenderde tot de helft van de normale vleesconsumptie.

Dankzij de aanwezige voedingsstoffen en met name de gezonde vetten in het vlees hoort Japans Wagyu thuis in een gezond voedingspatroon. Het rijk geaderde vlees, ontstaan door de genen en uitgebalanceerde voeding van de runderen, kan op lagere temperatuur bereid worden en smelt het in de mond, daarbij zorgend voor een smaaksensatie. Ten onrechte heeft het bijzondere vlees een extreem duur imago, omdat ook minder kostbare Wagyu delen een uitstekende kwaliteit en smaakbeleving bieden.

 

 


Bestel hier je Niku Tori

Video recepten met Wagyu

Over de top, maar enjoy deze Wagyu Kapsalon!

 

Dit is dé SNACK van Japan. Makkelijk en zo smakelijk!

GRADATIES IN WAGYU

Hoe wordt de kwaliteit van Wagyu bepaald?

De gradaties in Wagyu-vlees verwijzen naar de kwaliteit van het vlees, die beoordeeld wordt op basis van verschillende criteria, zoals marmering, kleur, textuur en vetkwaliteit. Deze gradaties helpen consumenten en chefs om de kwaliteit van het vlees te begrijpen en te kiezen.

In Japan, waar Wagyu oorspronkelijk vandaan komt, wordt het vlees beoordeeld volgens een specifiek systeem dat bestaat uit een combinatie van een letter- en cijfercode:

 

1. **Yield Grade (A, B, C)**:
– **A**: Hoogste rendement (meest bruikbare vlees na het slachten)
– **B**: Gemiddeld rendement
– **C**: Laagste rendement

 

2. **Quality Grade (1-5)**:
– **1**: Laagste kwaliteit
– **2**: Redelijk
– **3**: Gemiddeld
– **4**: Goed
– **5**: Uitstekend (hoogste kwaliteit)

 

De kwaliteitsscore wordt verder bepaald door vier factoren:

– **Marmering (Beef Marbling Score, BMS)**: Hoeveelheid intramusculair vet. Hoe hoger de score, hoe beter.
– **Kleur en Helderheid (Beef Color Standard, BCS)**: Kleur van het vlees, variërend van lichtrood tot diep rood.
– **Stevigheid en Textuur (Beef Firmness and Texture, BFT)**: Hoe stevig en fijn het vlees is.
– **Vetkwaliteit (Beef Fat Standard, BFS)**: Kleur en kwaliteit van het vet.

 

Een veelgebruikte combinatie voor topkwaliteit Wagyu zou bijvoorbeeld A5 zijn, waarbij ‘A’ staat voor het hoogste rendement en ‘5’ voor de hoogste kwaliteit.

Dit systeem helpt om de waarde van het vlees te bepalen en garandeert consistentie in kwaliteit, wat belangrijk is voor zowel consumenten als professionals in de voedingsindustrie.

 

Masterclass over Wagyu

In deze video van Chefs Friends vertelt eigenaar van Nice to Meat Mikel Pouw je alles over Wagyu.

0