Altijd de beste kwaliteit vlees
Vandaag besteld, volgende werkdag in huis
Nog 95,00 nodig voor GRATIS verzending

IT'S BBQ TIME! met slager Ron

Het wordt warmer. We willen weer de tuin in en van het terras genieten. Dit is ook het moment dat ons (mannelijke) oerinstinct ontwaakt. Het moment dat we ons niet meer kunnen beheersen, want WE MOETEN BUITEN ETEN!!!

 

Heerlijke lange avonden dienen zich aan, om te genieten met gezin, familie en vrienden. De bbq komt uit de opslag. Het moet nu gebeuren. In Nederland kan het morgen zomaar weer regenen, dus hup naar de slager en de vuren aan.

 

Wil jij dit seizoen je barbecueprestaties naar een hoger culinair niveau tillen? Dan ben ik je man!Barbecueën is namelijk een fantastische manier om je maaltijd (vlees, vis, brood en of groenten) te garen op hete kolen (of gas).

 

Inmiddels zien we steeds meer buitenkeukens. De bbq’s worden professioneler en er wordt jaarrond buiten gebarbecued. Voor velen is het dus al een way of life geworden. Omdat we het vaker doen, krijgen we er meer handigheid in en genieten er ook meer van. De meeste mensen gooien niet meer, zoals voorheen, zomaar wat vlees op het vuur.

Geduld is een schone zaak

Maar toch worden er te vaak nog een aantal basiszaken vergeten. Men denkt dat alles op de bbq snel klaar moet zijn. Als we de vuren aansteken, willen we zo snel mogelijk de producten op de nog brandende kolen leggen.

Daar gaat het gelijk helemaal fout, want zo zijn vlees of vis in no time helemaal gaar of zelfs verbrand. Ook groenten verliezen hun originele kleuren en voor je het weet, smaakt alles hetzelfde of naar houtskool, aanmaakblokjes of vloeistof. Volg mijn tips en dan is dat vanaf nu verleden tijd.

 

Tip 1) Neem de tijd! Steek je bbq ruim van tevoren aan (zeker 30 minuten vooraf) zodat de kolen goed grijs geworden zijn en van binnen gloeien.

 

Tip 2) Steek je briketten of houtskool bij voorkeur aan met een gasbrander in plaats van met aanmaakblokjes of ander ruikend en smaakoverheersend materiaal. Dit komt je gerecht echt ten goede!

 

Tip 3) Bedek een klein gedeelte onder je grill met alleen een dun laagje kooltjes zodat je de producten die klaar zijn aan deze kant alleen lekker warm kunt houden.

 

Tip 4) Start je BBQ op met een laagje houtskool, dat is sneller heet en verdeel daar briketten overheen. Briketten gaan langer mee en de onderliggende hete houtskool zorgt voor warmteoverdracht. Eventueel kun je wat houtsnippers toevoegen voor een mooie rooksmaak.

 

Tip 5) Leg je rooster op de bbq zodat de hete briketten het rooster heet maken en haal er na 10 min een staalborstel overheen zodat het mooi schoon is voordat je gerechten erop gaan.

 

Tip 6) Gebruik geen olie om je rooster mee in te smeren, de olie zorgt voor vlammen en daardoor kan je product verbranden.

Kleine steaks of groot gebraad
Het is een goed teken als je vlees of vis aan het rooster plakt, het is dan nog niet gaar genoeg. Dus rustig laten liggen en af en toe voorzichtig testen of je het kan omkeren. Probeer ook eens een wat groter stuk vlees, zoals een braadstuk of brisket van rund, kalf of varken, of misschien een forel of hele zalm. Dit mag nooit een haastklus zijn. Een groot stuk vlees heeft meer tijd nodig, maar dan heb je ook een flinke maaltijd.

Hou je van Hamburgers, kies dan voor de beste kwaliteit, zoals Black Angus of MRIJ rundvlees. Het verschil in smaak met een standaard burger is enorm. En probeer eens de USA Black Angus Creekstone Prime-ribs met een botje dat zo’n mooie smaak geeft aan het vlees. Met deze prime-ribs, gegaard tot 54ᵒ kerntemperatuur, zet je een geweldig lekker stuk vlees van de bbq op tafel. Dat hebben jouw tafelgenoten beslist nog nooit geproefd.

 

Let op temperatuur
Als de bbq eenmaal goed zijn werk doet, hoef je alleen nog maar op de temperatuur van het vlees te letten. Investeer dus in een goede kerntemperatuurmeter. Die is verkrijgbaar bij elke kookwinkel. Heb je een geavanceerde bbq, lees dan in het instructieboekje alles over toevoer of afsluiten van lucht. Het is namelijk belangrijk dat je de temperatuur van je bbq goed weet te regelen.

 

Low & Slow cooking
Barbecueën is boven alles een bezigheid om van te genieten, te relaxen en in alle rust je maaltijd te bereiden. Snelheid en haast hebben bij jouw barbecue niets te zoeken. In de tijd dat vlees, vis en groenten “low and slow” liggen te garen, kun jij je wijden aan een lekker glas en causerie met je gasten, waarna je als een echte pitmaster de meest perfecte gerechten serveert.

Volg mijn tips en probeer op de bbq ook af en toe iets nieuws uit. De mooiste dagverse vis, vlees en groenten kun je, rechtstreeks van de producent, ook thuis laten bezorgen. In bbq-kookboeken of op internet staan veel inspirerende recepten. Daarmee wordt het barbecueën nóg leuker en lekkerder.

Trouwens, voor echte diehards: kom eens kijken bij een van de vele KCBS bbq-wedstrijden overal in Nederland. Daar wordt groots gebarbecued op de authentieke Amerikaanse manier. De teams die meedoen zijn ware specialisten en laten je met plezier hun tips & tricks zien. Hoe dan ook, do it low & slow en geniet van een heerlijk BBQ- seizoen!

0