Altijd de beste kwaliteit vlees
Vandaag besteld, volgende werkdag in huis
Nog 95,00 nodig voor GRATIS verzending

MEAT STREETFOOD - met Jeroen

Nederlandse sterrenkoks

Niet alleen wij laten ons bij kleine eettentjes of foodtrucks verrassen door streetfood, ook Nederlandse sterrenkoks laten zich inspireren door wat ze op straat zien gebeuren. Chef Erik van Loo (restaurant Parkheuvel**) heeft er zelfs een kookboek aan gewijd.

 

Culinaire mogelijkheden

Het is erg leuk om iets meer te weten over de culinaire mogelijkheden van streetfood. Niet alleen buiten de deur kun je genieten van deze heerlijke ‘guilty pleasures’, ook thuis.

In deze expertblog neem ik een paar nouveautés onder de loep. Heerlijke gerechtjes, uiteraard gemaakt met een prachtige kwaliteit vlees, om van te watertanden.

 

Goede ingrediënten verraden de topkok

In de tijd dat ik zelf op hoog niveau kookte, viel me op dat de goede en eerlijke producten altijd de basis zijn van alle gerechten. Gebruik je die in een willekeurig recept, dan ontstaat er als vanzelf een fantastisch gerecht.

Datzelfde zie je gebeuren bij streetfood. Het is gemaakt met liefde en mooie ingrediënten, en dan verwar je dat nooit (meer) met ongezonde vette fabriekssnacks uit een snackbar.

Hotdogs van Brabantse adel

In de Verenigde Staten blijft de hotdog onverminderd populair, mede ook door nieuwe manieren van kruiden en bereidingswijzen. Op de barbecue bijvoorbeeld. Hier in Europa staat de ‘overgevlogen’ Texas BBQ-worst dan ook met stip op 1.

Bij onze horecaslagerij Nice to Meat zijn we aan de slag gegaan dit geslaagde worstje nóg beter te maken. Daarom kiezen wij voor varkensvlees van adel: the Duke of Berkshire. Dit bijzonder smaakvolle vlees met een fijne vet­marmering is afkomstig vn een uniek varkensras, dat een gezond en weldadig leven leidt op het Brabantse platteland.

 

In onze slagerij zijn de probeersels uitvoerig gekruid, getest en geproefd en uiteindelijk kunnen we met trots twee nieuwe, zalige hotdogs presenteren. De eerste is de Texas Style hotdog. Heerlijk knapperig, sappig en licht pittig door de traditionele toevoeging van jalapeño-peper en cheddar-kaas!

De gold style hotdog is wat neutraler, maar dankzij het Duke of Berkshire-gehakt heeft hij een volle, karakteristieke smaak. Bereid de worstjes op de grill of op houtskool voor een knapperig korstje. En… houd The Duke of Berkshire in de gaten, deze nobele Brabander heeft nog meer verrassingen voor ons in petto.

 

Fast food = Good food

The real American steak sandwich klinkt als Amerikaanse fastfood, maar mag in dit overzicht niet onvermeld blijven. Heb je die echte sandwich met dunne laagjes sappige steak eenmaal geproefd, dan ben je voor eeuwig verkocht.

Het is voedzaam, gezond, gevarieerd en ontzettend lekker. Neem wat sneden landbrood of een baguette en vul deze met wat sla en dunne laagjes steak of charcuterie. Heel lekker is de gemarineerde en gekruide roastbeef van gerijpt Amerikaans creekstone. Of gebruik dun gesneden Philadelphia-ribeye.

Heel apart en met een knipoog naar Japan is de steak sandwich met wagyu-pastrami; mals en met een stevige bite. Ideaal als lunchgerecht of hartig tussendoortje.

Een broodje of salade pulled pork

In één klap was het hier populair, pulled pork, eveneens afkomstig uit de Verenigde Staten. Inmiddels is het een vaste waarde op menig menukaart. Maar kies altijd wel voor de échte ambachtelijke pulled pork. Gemaakt van mals procureur, notige brisket of sappige Boston-butt, het bovenste deel van de varkensschouder.

 

Durf jij dat aan? Hobbykoks kunnen nu zelf ‘low & slow’ aan de slag met het verse, machtige vlees. Voor alle anderen is het gelukkig ook kant-en-klaar verkrijgbaar, op lage temperatuur gegaard, geplukt en begeleid met een heerlijke saus (alles van Nice to Meat is dagvers voor thuis te bestellen via online website www.nicetomeatyou.nl).

Hamburger 2.0

Ook de Hamburger heeft een culinaire pet op gekregen. Met fantastische vleeskwaliteiten – zoals het Schotse Angus beef, Amerikaans Wagyu of MRIJ-rundvlees van Zuid-Hollandse bodem – weet je al bij voorbaat dat er een perfecte burger op tafel komt.

Burgerspecialisten geven er op de grill of houtskooloven vervolgens hun eigen draai aan, zoals een lakjus van wintertruffel, jonge sla, augurk, pruimtomaat, Spaanse ui, boerenkaas en pancette.

Augurk, mosterd en zuurkool zijn eveneens niet alleen perfecte begeleiders van de hotdog, ze passen eveneens supergoed bij een malse hamburger op een briochebroodje.

 

Home street home

Kleine hapjes, halve maaltijden, een ordinair lekkere hap of een hoogstaand culinair gerechtje. Dat alles past onder de noemer streetfood. Te vinden op straat, bij (sterren)restaurants of thuis bij het fornuis. Hoe en waar dan ook… geniet ervan!

0