Altijd de beste kwaliteit vlees
Vandaag besteld, volgende werkdag in huis
Nog 95,00 nodig voor GRATIS verzending

MRIJ VAN PIET - lokaal kwaliteitsvlees

Nauwelijks food miles en ook nog eens heel erg lekker. De Nederlandse MRIJ-runderen van Piet van den Berg worden alom geprezen vanwege hun vlees, dat sappig en vol is en zorgt voor een stevig mondgevoel. Wat ik extra leuk vind: ze grazen bij mij om de hoek.

 

Voor veel vlees geldt dat wat van ver komt, lekker is. Zo heeft Japan wagyu (daarbij opgemerkt dat deze inmiddels ook in Nederland worden gefokt) en hebben Australië en Noord-Amerika black angus. Maar dichter bij huis is ook een product van topkwaliteit beschikbaar.

Berkel en Rodenrijs

In de weilanden van het voedzame natuurgebied De Groenzoom in Berkel en Rodenrijs, het groene hart van de Randstad, grazen ‘de dames van Piet’ in de weilanden van boer Gerard de Koning. De koeien leven er een stressloos bestaan – door de dagelijkse aandacht zijn ze gewend aan mensen – en kunnen eten wat ze willen.

 

Massageborstels

In de wintermaanden verblijven ze in een ruime en luchtige stal op stro. Ze kunnen daar de hele dag eten en drinken, en er hangen massageborstels voor wie behoefte heeft aan een beetje wellness.

 

Piet van den Berg

Piet van den Berg is een begrip in de wereld van het vlees. Hij wordt min of meer tussen de koeien geboren en kiest ervoor om de slagerij van zijn ouders over te nemen. Zij koeien zijn Maas-Rijn-IJssel Runderen, gekruist met Roodbont.

De koeien worden volgens een vaste bloedlijn gefokt en hebben twee keer gekalfd voordat ze na circa 2,5 jaar na de mesterij komen.

Nice to Meat

In de wei of op stal worden de koeien ouderwets gemest. Met een uitgebalanceerde mix van onder andere suikerbietenpulp, stro, krachtvoer en leidingwater.

‘Het geheim van de samenstelling zit in de exacte verhouding die Piet in samenwerking met de mesters heeft uitgedokterd’, aldus Paulo Zonneveld van Nice to Meat, dat inmiddels eigenaar is van het bedrijf van Piet.

 

Mesterij

De korte lijnen blijven intact. Er is veel contact tussen boer Gerard, Piet en directeur Mikel Pouw van Nice to Meat, en daardoor blijft de goede kwaliteit gewaarborgd. Nog steeds komen alle koeien uit de eigen mesterij en worden ze ook uitsluitend voor de eigen slacht gefokt.

 

Slachten

Het slachten gebeurt volgens een vast stramien, waarbij de mester iedere koe afzonderlijk naar de slachterij brengt. Onderweg komt het niet in aanraking met andere koeien of stieren, waardoor onrust en stress wordt voorkomen. Twee factoren die een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van het vlees. ‘Toprestaurants zijn enthousiast over de kwaliteit’, aldus Paulo. ‘Onder andere De Librije in Zwolle en De Treeswijkhoeve in Waalre hebben het MRIJ-rund op de kaart gehad.’

De Groenzoom

Berkel en Rodenrijs is bij mij om de hoek en stap ik op een zomerse avond op de fiets om de koeien in De Groenzoom met eigen ogen te bekijken. Ze staan verspreid door het gebied, zo hoor ik van één van de zoons van boer Gerard. We hebben een toevallig gesprek langs de kant van de weg.

 

Natuurgebied

Dat de dieren op verschillende plekken staan, heeft – ook – te maken met het natuurgebied. Er is een situatie gecreëerd die voor alle partijen de beste omstandigheden oplevert. Planten en struiken die voldoende gelegenheid hebben om te groeien en bloeien, een meer dan gezond leefgebied voor insecten en vogels en ruimte voor een stressloos bestaan voor de runderen. Gaaf! Ik word er spontaan enthousiast van. De ‘dames van Piet’ zien er gelukkig uit. Al moet ik eerlijk bekennen dat ik niet weet hoe een ongelukkige koe eruitziet.

0